Överfisket skördar nya offer
Överfisket skördar nya offer
Vi hör dåliga nyheter från Västafrika: kineserna bygger fiskförädlingsfabriker längs Gambias kust. Ytterligare en fabrik byggs i Abéné i Senegal. Varför är det här dåliga nyheter?
Miljöorganisationen Green Wall Warriors skriver i en rapport från Gambia att kineserna har byggt fiskförädlingsfabriker utanför byarna Gunjur och Kartong. Av dessa är Kartong en ekoby. Utsläppen av avloppsvatten från dessa fabriker är allt annat än hållbara.
Rören leder avloppsvattnet rakt ner i havet. Utsläppen gör att tusentals döda fiskar flyter upp på stränderna varje dag på grund av det förorenade avloppsvattnet. Lokalbefolkningen fruktar för liv och hälsa. Stanken från avloppsvattnet förstör också Gambias turism och påverkar livet för de lokala fiskarna och deras familjer som har sysslat med småskaligt fiske i hundratals år.
De kinesiska fabrikerna producerar fiskmjöl och fiskolja som exporteras till Asien. Överfisket i Västafrika är redan nu ett stort problem och skördar nya offer hela tiden. Kinas överfiskande är välkänt i världen, och än så länge har den kinesiska fiskeflotta visat sig omöjlig att stoppa.
Enligt rapporter är det just utanför Västafrika som Kinas enorma externa fiskeflotta tar största delen av sin fångst. De flesta av dessa kinesiska fiskefartyg bryter mot internationell rätt. Speciellt i Västafrika fiskar de upp arter som vanligtvis föder lokalsamhällena. I stället för att komma innevånarna till godo mals denna fisk alltså ner till fiskmjöl och transporteras till Kina.
Det finns goda nyheter också. Det kritiska läget för våra hav och maritima resurser ska snart behandlas på högsta tänkbara nivå – på FN:s stora havskonferens i New York i juni. Och vi förväntar oss resultat. Hittills har 160 initiativ registrerats inför konferensen. Bland initiativtagarna finns regeringar, internationella organisationer, högskolor med mera från hela världen som bidrar med planer för hur man ska nå havskonferensens mål.
Det här är väldigt uppmuntrande och jag ser fram emot att delta i konferensen. Inte minst ser jag fram emot att presentera den nya EU-lagstiftningen om hållbar förvaltning av EU:s externa fiskeflotta.
Målet med den nya lagstiftningen är att alla ska ta ett större ansvar. EU vill införa ett reviderat tillståndssystem för att utfärda och hantera fisketillstånd. Målet är en förbättrad övervakning och mer transparens kring EU:s externa fiskeflotta.
Som parlamentets föredragande i den här frågan och som vice ordförande i EU-parlamentets fiskeriutskott ser jag detta som en framgång inte bara för EU, utan som en möjlighet att skapa ett exempel för resten av världen. EU kommer att införa en fiskeriförvaltning som slår vakt om hållbart fiske var unionens fiskeflotta än är verksam.
Fram tills dess är det väldigt viktigt att de västafrikanska länderna börjar samarbeta, förhandlar sida vid sida, och sätter sin egen befolkning och sina egna intressen i första rummet.
LINNÉA ENGSTRÖM (MP)