Vad kan valet i USA lära oss? Progressiva krafter måste samarbeta och vara modiga. Det räcker inte att backa bakåt för att inte uppröra de misogyna männen och företagen. Nu är tiden för organisering och kamp. Vi ska minnas att inga rättigheter för vare sig minoriteter eller kvinnor kommit gratis. Det är frukten av några få som gick i bräschen och satte mycket på spel för att driva fram allas lika rättigheter. Sörj idag men organisera dig imorgon. Morgondagen väntar inte.
Sanningen svider, när amerikanska folket får välja så väljer man hellre en dömd brottsling, våldtäktsman och bevisad notorisk lögnare än en kvinna. En kvinna med afroamerikansk bakgrund har en mycket hög uppförsbacke, inte bara i USA. I ett jämnt val, som förväntades, så kan förluster bland afroamerikaner, latinos och vita arbetare spela stor roll för utgången vilket är tydligt med årets amerikanska val.
I det amerikanska valet räckte det inte att vara ”inte Trump” vilket många hade hoppats på. Harris kampanj utnyttjade inte det momentum man fick inledningsvis när Biden klev av. Tystnaden och avsaknaden av politiska förslag under lång tid (t.ex. tog Harris inga intervjuer) skapade en bild av att hon saknade politik och lät Trumps kampanj bygga ett narrativ om sakfrågor. Demokraterna har ett långvarigt problem med att vara ur fas med många väljare i arbetarklassen, där Ohio är ett bra exempel. Många av dessa väljare är inte alls särskilt liberala och inte mottagliga för identitetspolitik. Här finns en viktig iakttagelse för progressiva krafter i andra länder – man måste kunna skilja på progressiva reformer för att värna utsatta gruppers rättigheter och ambitionen att tala till de egna.
Trots att amerikansk ekonomi gått starkt ur inflationen och pandemin, så lyckades Harris kampanj aldrig sätta bilden av att hon hade en tydlig ekonomisk agenda, varken nationellt eller i frågan om utrikeshandel. Bortom kulturkriget, så spelar ekonomin fortfarande stor roll i alla val. Som Clintons strateg James Carville uttryckte det i valrörelsen 1992: ”It’s the economy, stupid”.
Ett särskilt inslag i årets valrörelse har Elon Musks entré varit och hur kapitalet helt oblygt lindar in sig med politiken, och i helt odramatiska ordalag också vidarebefodrar Trumps lögner på plattformen X.
För jämställdheten så innebär valet av Trump ett slag mot jämställdhetsambitioner och inte minst aborträtten. Men det finns fortfarande starka finansiella argument för att satsa på jämställdhet, McKinsey skrev så sent som förra året om att diversifierade företag överpresterar ekonomiskt (Why diversity matters even more | McKinsey). Kan progressiva företag driva klimat och jämställdhet i en alltmer konservativ politisk samtid, där vanliga människors rädsla styr vardagsvalen så kallade ”plånboksväljare”?
Globalt hotar ett handelskrig om Trump gör allvar av sina skyddstullar för amerikansk industri. Utmaningarna har nog ökat, men det har de för alla. För jämställdheten finns tydliga möjligheter för hela den stora andelen som ändå röstade på Kamala Harris.
Amerikanska val är speciella i att de bygger på ett komplicerat vågspel mellan elektorröster i vissa delstater och ”popular vote” som är den stora andelen av befolkningens röster. Många känner rättmätig vrede, oro och besvikelse dessa dagar efter valet. Förre statsminister Reinfeldt ( M) har beskrivit Trump som ”världens farligaste man” på grund av att han framstår som ytterlig narcissistisk och fascistisk i att vilja stöpa om hela den amerikanska byråkratin att passa hans egen grandiosa uppblåsta persona och agenda.
HBTQ-I personer känner sig rättmätigt oroade för sin säkerhet i nuvarande USA och många kvinnor kan se sina rättigheter, inte minst rätten till abort försvinna.
Vad kan valet i USA lära oss? Progressiva krafter måste samarbeta och vara modiga. Det räcker inte att backa bakåt för att inte göra de misogyna männen och företagen till lags. Nu är tiden för organisering och kamp. Vi ska minnas att inga rättigheter för vare sig minoriteter eller kvinnor kommit gratis. Det är frukten av några få som gick i bräschen och satte mycket på spel för att driva fram allas lika rättigheter. Sörj idag men organisera dig imorgon. Morgondagen väntar inte.