FN uppmanar till smart resursanvändning och betonar att den gröna ekonomin måste vara inkluderande. EU och Indien har potential att inspirera varandra.
Det är nödvändigt att överge den traditionella modellen utvinna, använda, slänga, vilken har legat till grund för ekonomiska teorier. Denna synsätt begränsar möjligheterna för många länder i syd att lyfta sin befolkning ur fattigdom, samtidigt som den förvärrar klimat- och biodiversitetskrisen. En snabb övergång till att bevara och upprätthålla resursvärden istället för enbart konsumera dem är avgörande för vår framtid.
FN:s globala utsiktsrapport för 2024 fokuserar inte på jämställdhet, men vikten av jämställda företag i omställningen mot hållbarhet är uppenbar eftersom att kvinnor tenderar att prioritera hållbarhet i både konsumtion och i beslutsfattande positioner. Ett inkluderande beslutsfattande är helt enkelt nyckeln till att bekämpa klimat och miljöförstöring. Som ansvarig för utvärderingen av en ny global aktiefond som prioriterarjämställdhet, så vill jag lyfta fram insikter om jämställda företag som möjligheter för klimatanpassningen.
Även investeringar i den blå ekonomin, är kritiskt för att hantera den planetära krisen. Att stödja hållbart fiske, skydda marina ekosystem och utveckla hållbara marina teknologier är kommer också att vara avgörande.
Nätverket G100, engagerat i kvinnors frågor globalt, arrangerade ett webinarium den 7 mars med anledning av den Internationella kvinnodagen med tunga aktörer från EU och Indien för att diskutera övergången till en mer cirkulär och klimatsmart ekonomi. Webinariet presenterade även en innovativ lösning för att främja kvinnors företagande inom den cirkulära ekonomin, en ny jämställdhetsfond.
En cirkulär ekonomi, som fokuserar på reparation, underhåll, uppgradering och återtillverkning av produkter, är en intelligent och nödvändig strategi, enligt FN:s senaste globala utsiktsrapport för 2024. Europa kan dra lärdomar från Indien, samtidigt som Indien behöver navigera sin snabba industriella utveckling. Övergången till en cirkulär och klimatsmart ekonomi måste också vara jämställd, med ett specifikt fokus på att säkerställa finansiering för kvinnors företagande och sektorer där kvinnor dominerar.
Både EU och Indien har enormt mycket att vinna på en grön, jämställd och klimatsmart ekonomi. Indien förväntas leverera sin första cirkulära ekonomistrategi i år. Några viktiga fakta:
1. Enligt EU:s gröna giv kan en cirkulär ekonomi generera betydande besparingar för företag, myndigheter och konsumenter samtidigt vara avgörande för EU att uppnå klimatneutraliet år 2050. Ökad resursproduktivitet fram till 2030 kan öka BNP med nästan 0,5 procent och skapa 700 000 nya arbetstillfällen.
2. Idag återanvänds eller återvinns endast 40 procent av det fasta avfallet, med resten hamnande på deponi eller förbränning. Att avskaffa miljöskadliga subventioner, särskilt för fossila bränslen, kan kraftigt minska växthusgasutsläppen och främja övergången till ett cirkulärt samhälle.
3. FN-rapporten understryker vikten av att näringslivet antar utmaningen och skapar incitament för smartare resursanvändning genom cirkulära affärsmodeller och hållbara konsumtionsalternativ. Andra åtgärder inkluderar etablerandet av marknader för högkvalitativa sekundära råvaror och stöd för verksamheter som bygger på återanvändning.
4. Stöd för innovation av resurseffektiva produkter och tjänster, särskilda finansieringsmekanismer för kvinnors företagande, efterfrågan på resurseffektiva produkter genom offentlig upphandling, miljöbeskattning och avgifter för icke- resurseffektiva varor och tjänster är avgörande. Införandet av ekodesignkrav för produkter och säkerställandet av att befintlig lagstiftning inte hindrar utvecklingen av resurseffektiva lösningar är centrala åtgärder.
5. Att gradvis avveckla miljöskadliga subventioner, som stödjer uppförandet av nya deponier eller förbränningsanläggningar, är också en nödvändig del av övergången till en cirkulär ekonomi.
Genom att anordna webinarier med tung industri från EU och Indien vill det globala nätverket G100 driva på debatten kring en cirkulär och jämställd framtid. En klar uppmaning från FN är att alla delar av samhället samarbetar i den gröna omställningen. Våra ekonomier har allt att vinna att samarbeta för att snabbt hitta innovativa affärsmodeller och produkter.
Linnéa Engström, ordförande för Sverige cirkulär ekonomi G100 och initiativtagare till jämställdhetsfonden.