Sluta buga för Putin

Sluta buga för Putin

EU importerar varje år fossila bränslen till ett värde av 550 miljarder euro. Av det är 60 procent rysk gas och olja till ett värde av 330 miljarder euro. I Sverige kommer 42 procent av råoljan från Ryssland; ett land som kränker mänskliga rättigheter och internationell folkrätt. 

Energipolitik och mänskliga rättigheter

Energipolitik och mänskliga rättigheter

Vill vi verkligen främja frihet och demokrati i Ryssland ska EU och Sverige bojkotta importen av rysk olja och gas.Vill vi verkligen främja frihet och demokrati i Ryssland ska EU och Sverige bojkotta importen av rysk olja och gas.Vill vi verkligen främja frihet och demokrati i Ryssland ska EU och Sverige bojkotta importen av rysk olja och gas.Vill vi verkligen främja frihet och demokrati i Ryssland ska EU och Sverige bojkotta importen av rysk olja och gas.Vill vi verkligen främja frihet och demokrati i Ryssland ska EU och Sverige bojkotta importen av rysk olja och gasVill vi verkligen främja frihet och demokrati i Ryssland ska EU och Sverige bojkotta importen av rysk olja och gas. 

Skärp straffet för näthat

Skärp straffet för näthat

Näthatet kan inte separeras från den ojämställdhet som finns i det svenska samhället. Det hänger samman med sexism, förakt mot kvinnor och diskriminering.

En hatisk kommentar om ett barn på en privat blogg får stå kvar. Det finns ingen juridisk grund att tvinga den som har skrivit den att ta bort de kränkande orden.

Skyddet för den som utsätts för förtal i omodererade kommentarsfält måste stärkas, balansen mellan yttrandefrihet och integritetsskydd återställas.

Den digitala hatvåg som nyligen sköljde över den unga sångerskan Zara Larsson, efter att hon kritiserat Bråvallafestivalen för att samtliga huvudakter utgjordes av män, visar att näthat är något som vuxna män oförblommerat kan

Union mot rysk gas

Union mot rysk gas

DEBATT I dag presenterar EU-kommissionen ett ramverk för en energiunion, skriver Linnéa Engström.

Putin dribblar vidare med Ukraina. EU svarar med undfallenhet, med mjuka maktmedel som inreseförbud för diplomater och vissa handelsrestriktioner. Det påverkar inte Kremls expansionspolitik.

Oavsett hur dödläget i Ukraina utvecklas är en sak tydlig: ett överdrivet beroende av rysk energi gör Europa svagt.

I dag är minst tio EU-länder beroen­de av en enskild leverantör, ryska Gazprom, för mer än hälften av sin gaskonsumtion. Några är helt och hållet beroende av den statskontrollerade gasjätten. För Putin är gas och olja ett strategiskt maktmedel och för EU finns det bara en väg ur denna utrikespolitiska rävsax. Det är att satsa på energioberoende.