Majora Carter- fattigdomsbekämpning och grön stadsplanering i New York

New York är USAs mest folkrika stad med en befolkning på över 12 miljoner, varav knappt två miljoner i den nordligaste stadsdelen Bronx. Under 1970-talet drabbades stadsdelen Bronx av en kraftig ekonomisk nedgång, företag flyttade bort, bostäderna förföll och arbetslöshet och desperat kriminalitet skenade iväg uppåt. Majora Carter föddes och växte upp i Bronx under denna ekonomiska depression. Hon kom snart att bli en stark röst för social jämlikhet och hållbar stadsmiljö för de boende i området. 

Majora Carter, New York

Majora Carter, New York

Startskottet för Majora Carters engagemang kom enligt henne själv i samband med att hon promenerade ute med sin hund i en av de många olagliga dumpningsplatserna för sopor som spred ut sig längst Bronx-floden. Bara några år senare erhöll hon ett stort ekonomiskt stöd för ett omfattande miljöprojekt i södra Bronx, med syfte att städa upp runt Bronx-floden, bygga gröna och rekreativa parker och ge de boende tillgång till floden. 

År 2001 grundade Majora Carter gräsrotsföreningen Sustainable South Bronx, som bland annat startade upp en stor utbildningssatsning för ekonomiskt utsatta personer i Bronx, som tidigare varit beroende av socialbidrag eller välgörenhet. Utbildningsprogrammen omfattade bland annat kurser i odling i stadsmiljö och renhållning i stadsmiljö, och enligt siffror från föreningen själv har över 500 låginkomsttagare härigenom fått utbildning och arbete. Som en följd av sitt stora, framgångsrika, engagemang hyllades Majora Carter år 2008 av tidningen New York Times till “en av stadens främsta och mest kända förkämpar för hållbar stadsmiljö och rättvisa".

Bronx River, New York

Bronx River, New York

"Ifall storskaliga kraftverk, sopstationer, kemikaliefabriker och transportleder etablerades i rika stadsdelar lika ofta och lika snabbt som i fattiga stadsdelar, så hade vi haft en hållbar, grön ekonomi för flera årtionden sedan"

Citatet är från Majora Carters mycket hyllade tal under den årliga miljöfestivalen Powershift år 2007. För Majora Carter har de sociala skillnaderna i stadsdelarna alltid varit central, länge har hon hyllats och prisats just för att föra de utsatta stadsbornas talan. Men de senaste åren har Majora Carter fått motstå hård kritik, inte minst från några av sina egna forna grannar i Bronx. Orsaken är ett kontroversiellt uppdrag för den kommersiella aktören FreshDirect, som väckt kritik om att hennes privata framgångar gjort att hon glömt sitt förflutna.

2008 startade Majora Carter sin privata konsultfirma inom hållbar utveckling, Majora Carter Group. En av konsultfirmans klienter blev den stora amerikanska matvaruleverantören FreshDirect, som ville etablera ett huvudkontor i södra Bronx. Majora Carter fick uppdraget att skapa goda relationer med de boende och föreningar verksamma i stadsdelen. Föreningen Sustainable South Bronx, som alltså grundats av Majora Carter själv, ställde sig dock på diametralt motsatt sida av sin grundare, och motsatte sig bestämt etableringen av FreshDirect. Föreningen menade att företagsetableringen skulle resultera i försämrad livsmiljö för de boende, med kraftigt ökad tung lastbilstrafik, buller, och ytterst att områdets anseende och sociala status skulle sänkas.

Protesterna lyckades dock inte upphäva företagsetableringen, och det första spadtaget i bygget togs i december 2014. Återstår att se, ifall Majora Carter lyckas vinna tillbaka förtroendet bland sina kritiska grannar i Bronx, och åter bli en av stadens mest ansedda miljökämpar.

"Ett eko från en svunnen tid"

"Ett eko från en svunnen tid"

Kulturen kan aldrig vara ett verktyg för politiken, inte ens när det gäller att skapa engagemang, lika rättigheter eller demokrati. Paradoxen ligger i förståelsen att sträva efter att kulturen är fri, samtidigt som det är politikens uppgift att skapa förutsättningar för kulturen genom ett aktivt medborgarskap.

Sofia Jannok "Faller en, faller alla" samisk aktivist och artist

Sofia Jannok "Faller en, faller alla" samisk aktivist och artist

Enligt statistiska Centralbyrån läcker det ut över 600 ton metaller årligen från våra svenska gruvor. Giftiga ämnen som arsenik, bly, kadmium, koppar och zink sprids via vattendrag rakt ut i naturen. Och att gruvindustrin skapar stora ärr i landskapet råder det ingen tvekan om. Fjället Kirunavaara, där LKAB i över ett sekel utvunnit järnmalm, blir sig aldrig likt igen. 

Samtidigt drar gruvindustrin in miljardvinster och håller direkt eller indirekt tiotusentals människor sysselsatta. Inte undra på att gruvindustrins branschorganisation, SveMin, driver på för att trefaldiga den svenska gruvindustrins omfattning fram till år 2025. 

Vandana Shiva - indisk feminist, filosof och författare

Vandana Shiva - indisk feminist, filosof och författare

Vid FNs fjärde kvinnokonferens i Peking år 1996 fastslogs att även om alla människor, oavsett kön, nationalitet och ekonomisk ställning, drabbas av miljöförstöring, så är det kvinnorna som drabbas allra hårdast. 

Inte så konstigt då, att en överväldigande majoritet av världens miljöaktivister är kvinnor i fattiga länder. En av alla dessa är den indiska filosofen och författaren Vandana Shiva (född 1952).   

I Indien livnär sig uppskattningsvis två tredjedelar av befolkningen på jordbruk. När miljökatastrofer såsom torka, erosion och översvämningar slår ut jordbruksmark är det därför många som drabbas, framförallt bland de fattiga, och där är kvinnor ofta redan missgynnade och i maktunderläge. Därför är frågor om hållbar utveckling och klimatförändringar i högsta grad också en jämställdhetsfråga. 

Wangari Maathai - grön minister, aktivist och feminist

 Wangari Maathai - grön minister, aktivist och feminist

För att en gröda ska kunna växa krävs både vatten och jord för grödan att slå rot i. Men när ingenting finns för att hålla jorden kvar, så förvandlar sol, regn, vind och vatten snart den bördiga marken till en hård, ogästvänlig barmark. 

Miljöorganisationen Green Belt Movement, baserad i Kenya, arbetar för att motverka denna utarmning av jordbruksmarken genom att istället integrera träd och skogsbruk i jordbruket. Green Belt movement etablerades på 1970-talet, med blivande Nobelpristagaren Wangari Maathai (1940-2011) i spetsen. Namnet på rörelsen inspireras av det ”gröna bälte” som träd skapar i landskapet. Det allra första bältet planterades av Wangari Maathai själv på Världsmiljödagen, 5 juni 1977, i Kenyas huvudstad Nairobi.

Ensamt i politiken för kvinnor med makt

Ensamt i politiken för kvinnor med makt

Utan tydligt ledarskap, mandat, resurser och tvingande grund blir jämställdhetsarbetet blott och bart intet”. Linnéa Engström uppmärksammar stressen och ohälsan bland unga kvinnor och konstaterar att separatistiska rum kan vara en nyckel för fortsatt engagemang, inte minst i politiken. Något partierna därför borde stödja menar veckans EU-krönikör, Linnéa Engström.

Industrilobbyn sabbar europeisk miljöpolitik

Industrilobbyn sabbar europeisk miljöpolitik

VOLKSWAGENS FIFFEL PÅVISAR MED TYDLIGHET DET TRISTA DUBBELSPEL SOM PÅGÅR I EU. KOMMISSIONEN ÄR MEDSKYLDIGT TILL UTSLÄPPSBEDRÄGERIET

Vi hittar kryphål efter kryphål. Otillåtna utsläpp av luftföroreningar tillåts fortsätta. Hundratusentals människor i Europa dör i förtid som en följd av luftföroreningar från dieselbilar och maskiner. För att inte tala om hur det påverkar klimatmålen.

EU är medskyldigt till Volkswagens utsläppsbedrägeri och manipulation av utsläppstester för 11 miljoner bilar. Volkswagens utsläpp är inte ens de värsta. Vi folkvalda i EU-parlamentet har flera gånger krävt ordning på torpet. Men vi har blivit överkörda av industrin som lobbat och påverkat den högerstyrda EU-kommissionen.

”Vinden har vänt, Europa är för flyktingmottagande”

”Vinden har vänt, Europa är för flyktingmottagande”

”I morgon väntas EU-kommissionens ordförande lägga fram ett nytt förslag till fördelningsmekanism mellan länderna för flyktingar i Europa. Nu ligger bollen hos medlemsländernas regeringar”, skriver Bodil Valero, Peter Eriksson, Linnea Engström och Max Andersson.

Nu är vi många. Vi har med oss påven och ärkebiskoparna, en majoritet av de politiska partierna, regeringarna, personer och institutioner i nyckelställning. 

Nu finns chansen för ett mänskligare Europa. På bara några veckor har vinden vänt. Det gäller att ta tillfället i akt, utnyttja momentum, för att etablera grunderna för en ny flykting- och migrationspolitik i EU. 

EU ska ta ansvar för fisket vid Afrikas kust

EU ska ta ansvar för fisket vid Afrikas kust

Varje dag återvänder hundratusentals små kanoter till Afrikas kuster med sin fångst, efter att ha trotsat de ofta farliga vågorna till havs. Fisk är den viktigaste proteinkällan för många miljoner människor som bor i kustområdena och bidrar också med inkomster och arbetstillfällen.

Över tolv miljoner afrikaner arbetar med att fånga och bereda fisk och fiskeindustrin är viktig för ökad jämställdhet, eftersom arbetstillfällen inom beredningsindustrin ofta är förbehållna kvinnor.

Rachel Carson- grön författare och marinbiolog

Rachel Carson- grön författare och marinbiolog

Och hur låter en vår, när inga småfåglar finns kvar eftersom insekterna som de levde av alla är döda, besprutade och förgiftade av kemiska bekämpningsmedel?

Detta var den stora frågan för den amerikanska marinbiologen Rachel Carson (1907-1964), som genom sin banbrytande reportagebok Tyst Vår, år 1962, enligt många skapade gnistan som satte igång den moderna miljörörelsen. En rörelse som spred sig över världen, och med tiden utvecklades till allt från miljöorganisationer till politiska gröna partier på högsta bestämmande position. 

Det Rachel Carson visade i sin reportagebok är just på vilka sätt bekämpningsmedel, som till synes bara slår ut ovälkomna skadeinsekter, med tiden får långt större följder: med förgiftade insekter blir också de småfåglar som lever på dessa insekter förgiftade, vilka i sin tur sprider gifterna vidare till rovfåglarna högre upp i matkedjan. Ytterst når gifterna människan, och följderna blir katastrofala. Boken ses ofta som en väckarklocka med allra högsta larmsignal för farorna med kemisk besprutning inom jordbruket. 

Dags för EU att försvara hållbart fiske

Dags för EU att försvara hållbart fiske

EU-kommissionen sviker sitt ansvar. De har lagt ett förslag som skulle tillåta överfiske – alltså att mängden fisk i Östersjön tillåts minska istället för att öka. Nu tar jag och resten av EU-parlamentet striden mot bakåtsträvande länder och mot EU-kommissionen.

Vi är många som vill att Östersjön ska bli ett friskt hav igen. Man ska kunna äta närfångad torsk utan att behöva oroa sig för att den håller på att försvinna.

Upp till kamp för en feministisk klimatpolitik!

Upp till kamp för en feministisk klimatpolitik!

I ett globalt perspektiv drabbas kvinnor värst av klimatkrisen eftersom de är fattigast, mest utsatta och mest marginaliserade i det patriarkala samhället. Därför måste vi jobba med att säkerställa kvinnors representation, resurser och rättigheter.

Missad chans att stoppa olagligt fiske

Missad chans att stoppa olagligt fiske

EU:s bekämpar illegalt fiske bland annat genom att sedan några år kräva att det ska gå att spåra all fisk som importeras till unionen så att man ser att den är lagligt fångad.Nyligen fick Filippinerna ett gult kort av EU-kommissionen, vilket innebär att om de inte förbättrar sin fiskekontroll och sina åtgärder mot olagligt fiske inom kort kommer EU att stoppa all import av fisk från Filippinerna. 

Köttkonsumtion, konservatism och pragmatism

Köttkonsumtion, konservatism och pragmatism

För många värdekonservativa män i dagens Europa så är det gröna narrativet, som implicit utmanar en traditionell maskulinitet, djupt provocerande eftersom det ställer helt nya krav på hur män ska definiera sig själva.”